رییسجمهور غنی امروز (سهشنبه، ۴ قوس) در نشست ژنو دربارۀ افغانستان، از طالبان خواستار آتشبس فوری در کشور شد.
این نشست که از سوی حکومت افغانستان، سفارت فنلند در کابل و سازمان ملل متحد بهگونۀ مشترک میزبانی میشد، نمایندهگان در حدود صد کشور جهان و سازمانهای بینالمللی حضور داشتند.
رییسجمهور غنی در این نشست گفت که با وجود خودداری طالبان برای کاهش خشونتها، روند صلح با این گروه ادامه خواهد یافت.
او افزود: "باوجود درد و رنج ما میخواهیم بسیار روشن بگویم که تعهد ما برای مذاکره با طالبان نیرومند باقی می ماند، هیئت مذاکره کنندۀ ما در ادامۀ گفتوگوها در دوحه مصمم است، ما باید خشونتی را که زندهگی مان را میگیرد و فرزندان مان نا بود میسازد، پایان بدهیم."
او افزود که اولویت مهم مردم افغانستان، تأمین صلح پایدار است و میافزاید که در دو سال اخیر، افغانها اجماع ملی را برای دستیابی به صلح دوامدار از طریق توافق سیاسی با طالبان ایجاد کردند؛ صلحی که در مطابقت با ارزشهای قانون اساسی کشور و معیارهای بینالمللی حقوق بشر باشد.
او تأکید کرد: "ما از خود تعهد، شجاعت و اراده نشان دادهایم. ما با وجود افزایش خشونتها، از ماه فبروری بدینسو، نیروهای خویش را در میدانهای جنگ در وضعیت دفاعی نگه داشتهایم و روی آزادی پنج هزار زندانی طالب که محکوم به جرایم سنگین علیه بشریت بودند، موافقت کردیم."
او گفت که "رنج و کشتار به صورت روزمره مردم ما را در تنگنا قرار دادهاست. این غیر قابل تحمل و توجیه ناپذیر است. ما بهعنوان همکاران نیاز داریم تا در مقابل این بیباوریها خصوصاً در روشنایی توافق سیاسی آینده با گروه طالبان بایستیم."
او در ادامه گفت که پس از کاهش نیروهای خارجی در افغانستان از ۱۵۰ هزار تن در سال ۲۰۱۱ به کمتر از ده هزار تن، نیروهای امنیتی افغان مسؤولیت امنیت و عملیاتهای مبارزه با تروریزم را در سال ۲۰۱۵ بهعهده گرفتند.
او در این باره گفت: "ما در خط مقدم مبارزه با تروریزم جهانی قرار داریم و اکنون نیروهای ما ۹۶ در صد عملیاتها را بهگونۀ مستقلانه، به پیش میبرند."
رییسجمهور از فساد بهعنوان چالشهای عمده در تمام بخش در کشور یاد کرد و افزود که کمیسیون مبارزه برای مبارزه با این پدیده، ایجاد شدهاست.
خشونتها باید در افغانستان متوقف شوند
نزدیک به همۀ از نمایندهگان نزدیک صد کشور که در این نشست سخنرانی کردند، بر برقراری بیدرنگ آتشبس درافغانستان تأکید کردند.
انتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل نیز گفت که مردم افغانستان مستحق یک آیندۀ بهتری استند و خواستار آتش بسفوری بشردوستانه را برای نجات مردم و مهار بیماری کووید نزده و فضای بهتر برای مذاکرات صلح افغانستان شد.
او افزد که "دستآوردهای افغانستان باید حفظ و ساخته شوند."
دراین نشست اتحادیه اروپا گفت که برای صلح با طالبان، آتشبس در افغانستان باید از اکنون برقرار شود نه این که بهگفتۀ این اتحادیه برای این آتشبس تا نتایج مذاکرات صلح، انتظار کشید.
جوزیف بوریل نماینده عالی امور خارجی اتحادیه اروپا افزود: "برای صلح با طالبان، خشونت باید متوقف شوند. فردا نه بل اکنون باید متوقف شوند، ما خواست دبیرکل سازمان ملل را برای برقراری آتشبس فوری، غیر مشروط و سراسری پشتیبانی میکنیم. آتشبس باید نتیجۀ روند صلح نباشد، بل آتشبس روند صلح را از همین امروز همراهی کند."
سرگی لارووف وزیر خارجه روسیه نیز گفت: "ما هنوزهم از بدتر شدن اوضاع امنیتی به ویژه در شمال افغانستان نگران استیم جایی که جنگجویان داعش توجه تلاشهای شان را برای نفوذ به آسایی میانه متمرکز ساختهاند، نگران استیم. یک ضرورت فوری برای هیئتهای مذاکرهکنندۀ افغانستان و طالبان در دوحه است تا به زود ترین فرصت، به یک توافق برسند"
حفظ دست آوردهای دو دهه گذشته از جمله حقوق اقلیتها، زنان و برابری در جامعه در روند صلح از بخشهای استند که شرکت کنندهگان این نشست بر آن پا فشاری کردند.
دبرا لاينز، ریيس دفتر معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان گفت که افغانان متعهد استند که از این دست آوردها پشتبانی کنند، اما به ادامۀ پشتیبانی سیاسی مالی و فنی جامعۀ جهانی نیاز دارند، "اکنون زمان آن نیست که افغانستان را تنها بگذاریم"
از سوییهم، شاهمحمود قریشی وزیر خارجه پاکستان گفت که "ما امیدوار استیم و دعا میکنیم که برادران و خواهران افغان ما از فرصت تاریخی کنونی استفاده کنند و برای صلح پایدار کار کنند."
شرکت کنندهگان این نشست میگویند که هرگاه صلح در افغانستان برقرار شود، زمینۀ بازگشت میلیونها مهاجر این کشور به خانههای شان نیز، فراهم خواهد شد.