یاسین ضیا، رییس ستاد ارتش کشور در واکنش به سخنان علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران دربارۀ جنگ طالبان، میگوید که شمخانی از جنگ روان در افغانستان، درک نادرست دارد.
جنرال ضیا در صفحۀ توییترش نگاشتهاست: "متأسفانه درک و فهم شما (شمخانی) نسبت به جنگ جاری در افغانستان نادرست است. طالب در برابر امریکا نه؛ بلکه در برابر مردم افغانستان میجنگد."
او افزود: "ما در برابر هر گروه از دشمنان مردم افغانستان با قاطعیت عمل میکنیم."
روز گذشته، شمخانی در صفحۀ توییترش گفت: "در ملاقات امروز با هیئت سیاسی طالبان، رهبران این گروه را در مبارزه با امریکا مصمم دیدم. کسی که ۱۳ سال در گوانتانامو زیر شکنجههای آنان بوده، مبارزه با امریکا در منطقه را کنار نگذاشتهاست."
روز سهشنبه، ملا عبدالغنی برادر، معاون سیاسی طالبان در راس یک هیئت این گروه وارد تهران شد و با مقامهای ایرانی به شمول جواد ظریف، وزیر خارجه و شمخانی دربارۀ روند صلح افغانستان و اوضاع کشور، بحث و گفتوگو کردهاست.
از سوی دیگر، خبرگزاری کار ایران گزارش کردهاست که شمخانی همچنین در دیدارش با ملا برادر گفتهاست که ایران هیچ گاهی جریانی را که بخواهد با جنگ در افغانستان به حاکمیت برسد، به رسمیت نخواهد شناخت.
این در حالیست که از ده روز بدینسو، دور دوم مذاکرات صلح در دوحه، با بن بست روبهرو شدهاست.
نادر نادری، عضو هیئت مذاکرهکنندۀ جمهوری اسلامی افغانستان دو روز گذشته گفت که نشستهای هیئتها به دلیل عدم علاقمندی طالبان از ده روز بدینسو برگزار نشدهاند.
از سوییهم، رحمتالله اندر، سخنگوی مشاور امنیت ملی رییسجمهور اظهار داشت: "طالبان بهجای مذاکرات به سفرهای بیرونی مصروف هستند و نشاندهنده این است که طالبان به مذاکرات و صلح متعهد نیستند و دوام کشتار مردم به آنان هیچ ارزش ندارد."
منابع آگاه از مذاکرات صلح، میگویند که طالبان از اینرو علاقمند شرکت در مذاکرات با هیئت جمهوری اسلامی افغانستان نیستند که تضمینهای جهانی برای آزاد شدن هفتهزار زندانی این گروه و نیز بیرون کشیده شدن نامهای رهبران آنان از فهرست سیاه سازمان ملل متحد ندارند.
روز گذشته، عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحۀ ملی هشدار میدهد که فرصتهای زیادی در روند صلح از دست رفتهاند و نباید فرصت پیش آمدۀ کنونی ازدست برود.
آقای عبدالله که در یک گردهمایی در کابل سخن میزد، تأکید کرد که تمامی زندانیان طالبان از زندان آزاد خواهند شد و نامهای رهبران این گروه نیز از فهرست سیاه سازمان ملل متحد بیرون کشیده خواهند شد، اما این همه پس از رسیدن به یک توافق صلح ممکن است.