یک مقام وزارت خارجه ایران میگوید که طالبان در مذاکرات غیررسمی با مقامهای ایرانی، حقابه هیرمند را به رسمیت شناخته اند.
این در حالی است که پیش از این اشرف غنی، رییس جمهور پیشین کشور، گفته بود که به هیچ کشوری آب رایگان نمیدهد.
سید رسول موسوی، مدیر کل آسیای غربی وزارت خارجه ایران روز پنجشنبه در نشستی گفته است که تحولات سیاسی اخیر در افغانستان تهدید راهبردی را متوجه منافع ایران میسازد.
موسوی گفت: «اگر سیستم طالبان با این طرز تفکر، به این شکل، در افغانستان مستقر بشود قطعا تهدید راهبردی علیه منافع ملی کشور ما هست. هیچ شکی در این نیست.»
هر چند امارت اسلامی مساله به رسمیت شناختن حقابه هیرمند را تأیید و یا رد نکرده است، اما این مساله با واکنشهای روبررو شده است.
رییس پیشین شورای ولایتی هلمند میگوید که چالش کم آبی در هلمند جدی است و تأکید دارد که نباید آب این دریا به ایران داده شود.
عطا الله افغان، رییس پیشین شورای ولایتی هلمند، گفت: «اکنون که ایران درخواست آب کرده است این اصلا برای هلمندیان قابل قبول نیست چون خود هلمندیان با کمبود آب روبرو استند.»
معاهده ایران و افغانستان در باره آب رود هیرمند در سال ۱۳۵۱ خورشیدی میان امیرعباس هویدا و محمد شفیق، نخست وزیران وقت افغانستان و ایران امضا شد.
بر بنیاد این توافق، سالانه ۸۵۰ میلیون مترمکعب سهم ایران از آب سد کجکی رودخانه هلمند یا هیرمند است.
طارق فرهادی، آگاه امور سیاسی گفت: «اظهارات مقام ایرانی کاملا بی اساس است. طالبان چی وقت امضا کردند؟ وقتی در حکومت نبودند، آن امضا اعتبار ندارد. وقتی در حکومت استند، هنوز این حکومت را ایران نشناخته است.»
حامد عزیز مجددی، استاد دانشگاه گفت: «توقع ایرانیان این است که آبهای افغانستان به گونه دقیق مدیریت نشود.»
مساله انتقال آب افغانستان به کشورهای همسایه در گذشته نیز بارهای با واکنشهایی روبروشده بود. اشرف غنی نیز در چندین سخنرانیاش گفته بود که آب رایگان به کسی نمیدهد وحاضر است آب را در بدل نفت به کشورهای همسایه بدهد.
دیدگاه تان در این باره