تصمیم تازه امارت اسلامی به تعلیق تحصیل دختران در دانشگاههای کشور واکنشهای داخلی و بیرونی را برانگیخته است.
وزارت تحصیلات عالی روز گذشته (سهشنبه) تحصیل دانشجویان دختر را به تعلیق در آورد. این وزارت در یک نامه رسمی به تمام دانشگاههای دولتی و خصوصی دستور داده که تا دستور آینده آموزش دختران دانشجو به حالت تعلیق در آورده شود.
در همین حال، انتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در خبرنامهیی در واکنش به تصمیم حکومت سرپرست افغانستان درباره منع دختران و زنان از رفتن به دانشگاهها، گفته است که محرومیت زنان از آموزش نقض حقوق آنان است و این تصمیم بر آینده کشور تاثیر فاجعهبار خواهد داشت.
آقای گوترش از مقامهای امارت اسلامی خواسته است که زمینه آموزش را برای زنان و دختران افغان فراهم کنند.
حامد کرزی، رییس جمهور پیشین کشور از تصمیم حکومت سرپرست مبنی بر منع دختران و زنان از رفتن به دانشگاهها ابراز نگرانی کرده است.
در صفحه تویتر رییس جمهور پیشین آمده است: «حامد کرزی پیشرفت و خودکفایی کشور را وابسته به آموزش هر فرد (دختر و پسر) میداند. منع تعلیم نه تنها به پیشرفت و رفاه افغانستان لطمه وارد میکند، بل کشور عزیز ما را بیشتر با فقر و بیچارگی مواجه کرده و محتاج بیگانهگان خواهد ساخت.»
آقای کرزی از امارت اسلامی میخواهد که هر چه زودتر دروازههای دانشگاهها، مدارس و نهادهای آموزشی را به روی دختران بازگشایی کند.
عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحه ملی در حکومت پیشین نیز در واکنش به این تصمیم حکومت سرپرست میگوید که "تعلیم و تحصیل از حقوق اساسی تمام شهروندان بوده و محروم ساختن دختران از این حق مایهٔ تاسف" است.
آقای عبدالله در صفحه تویترش نگاشته است: «در حالیکه خواست همه هموطنان مان، باز شدن دروازههای تعلیم و تحصیل به روی طبقه اناث کشور است، من هم به صفت شهروند افغانستان توقع و تقاضا دارم تا در قسمت تصمیم بستن دروازههای مکاتب و پوهنتونها تجدید نظر صورت گیرد.»
از سویی هم، زلمی خلیلزاد نماینده پیشین ایالات متحده امریکا برای افغانستان در واکنش به ممنوعیت دانشجویان دختر از ادامه تحصیل در دانشگاهها میگوید که این تصمیم غیرقابل درک است.
آقای خلیلزاد میافزاید: «اعلام ممنوعیت دختران دانشجو از ادامه آموزش در دانشگاهها از سوی شاخهیی از درون طالبان شوکه کننده و غیرقابل درک است. برای اینکار هیچ چیزی در اسلام و تاریخ افغانستان وجود ندارد که چنین تصمیمی را توجیه کند. عالمان برجسته اسلام در افغانستان و سراسر جهان به ما یادآوری میکنند که آموزش برای زنان و مردان یک اصل اساسی در اسلام است. به عنوان مثال، در سدهٔ پانزدهم، همانگونه که میدانیم، دختران و پسران در سرزمینهایی که اکنون مربوط افغانستان است آموزش میدیدند. من شخصا میدانم که بیشتر رهبران طالبان با این حکم غیرعادی مخالف هستند. بیشتر دیگر افغانها رهبران و به باور من مردم افغانستان نیز با این تصمیم نادرست مخالف هستند. این تصمیم ظرفیت افغانستان را برای توسعه بیشتر و خودبسندگی آسیب میزند. من از طالبانی که مخالف این تصمیم هستند و رهبران افغان میخواهم که تمامی تلاش شان را برای برگشت این تصمیم انجام دهند تا این تصمیم برگردد و مکتبها و دانشگاهها به روی دختران باز شوند.»
رینا امیری، نماینده ویژه امریکا برای حقوق بشر و زنان افغانستان، نیز از این تصمیم امارت اسلامی انتقاد کرده، میگوید که زنان در هیچ کشوری اسلامی از تحصیل محروم نیستند.
از این میان، وزارت خارجه قطر در واکنش بسته شدن دانشگاهها به روی دختران در افغانستان گفته است که این گونه تصمیمها حقوق بشر، پیشرفت و اقتصاد افغانستان را متأثر خواهد ساخت.
قطر از امارت اسلامی خواسته است که این تصمیماش را مطابق به اساسات دین اسلام از بهر فراهم سازی زمینه آموزش برای زنان، بازنگری کند.
ایالات متحده امریکا به تعلیق درآوردن آموزش دانشجویان دختر از سوی امارت اسلامی، را نیز محکوم کردهاست.
وزارت خارجه امریکا در خبرنامهیی گفته است که امریکا منع زنان از رفتن به دانشگاهها، بسته ماندن مکتبهای دختران و ادامه محدودیتها بر زنان را "شدیداً" محکوم میکند. در خبرنامه آمده است که هیچ کشور در جهان دختران و زنان را از آموزش منع نکرده است.
دیدگاه تان در این باره