امارت اسلامی در واکنش به گزارش تازه یوناما، اداره زنان سازمان ملل و سازمان بینالمللی مهاجرت گفته است که هیات معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان با نشر چنین گزارشها جلو پیشرفت سیاسی حکومت سرپرست را میگیرد.
به گفته ذبیحالله مجاهد سخنگوی امارت اسلامی، حقوق زنان در کشور تامین است و این گزارشها نیز از حقیقت دور اند.
آقای مجاهد گفت: «بهرسمیت شناختن یک کشور به اساس قوانینی میشود که در ملل متحد است، نه بر بنیاد چند خانم و یا چند فرد در یک کشور. دوم اینکه نهادها در پی توطئه و بهانهجوییها در راستای روابط دیپلماتیک نهادها و کشورها با امارت اسلامی افغانستان هستند.»
این در حالیست که یوناما، اداره زنان سازمان ملل متحد و سازمان بینالمللی مهاجرت در یک گزارش مشترک دیدگاه زنان افغان را درباره بهرسمیت شناخته شدن امارت اسلامی گردآوری کردهاند. در این گزارش که با ۷۴۵ زن در سراسر کشور گفتوگو شده، ۶۷ درصد آنان گفتهاند که بهرسمیت شناختن امارت اسلامی تاثیر قابل ملاحظهای بر زندگی زنان در افغانستان خواهد داشت.
بر اساس این گزارش، ۳۲ درصد پاسخدهندهها گفتهاند که امارت اسلامی باید پس از لغو همه محدودیتها در برابر زنان بهرسمیت شناخته شود، ۲۵ درصد زنان بر لغو برخی محدودیتهای ویژه تاکید کرده و ۲۸ درصد دیگر گفتهاند که بهرسمیت شناخته شدن امارت اسلامی تحت هیچ شرایطی نباید اتفاق بیفتد.
در گزارش این سه نهاد همچنان آمده است که در ماه جولای ۲۰۲۳، ۹۶ درصد زنان در افغانستان در پاسخ به سوال مشابه گفته بودند بهرسمیت شناخته شدن امارت اسلامی باید پس از بهبود اوضاع حقوق بشری در افغانستان، رخ دهد.
از سوییهم برخی آگاهان مسایل سیاسی، پذیرفته شدن خواستهای جهان مبنی بر تامین بیشتر حقوق زنان و دختران در افغانستان را در زمینه بهرسمیت شناخته شدن امارت اسلامی مهم میدانند.
نجیبالله جامع آگاه مسایل سیاسی گفت: «جدا از اینکه جامعه جهانی حکومت کنونی را بهرسمیت میشناسد یانه، رفتن دختران به مکتب و دانشگاه، بحث کار زنان و بحث حضور معنادار زنان در جامعه از خواستهای منافع ملی است و برای ثبات افغانستان گام مهم است.»
برخی کشورهای جهان بهرسمیت شناخته شدن امارت اسلامی از سوی جامعه جهانی را وابسته به تامین حقوق زنان در افغانستان عنوان کردهاند.