سیلابهای پسین در ولایت غور، منار جام را در خطر فروریزی قرار داده است.
به گفته مسوولان محلی این ولایت، آب دریای هریرود به داخل منار نفوذ کرده و اگر در زمینه بیرون کشیدن آب و استحکام کاری بیدرنگ تلاش نشود، احتمال فروپاشی این بازمانده ۸۰۰ ساله وجود دارد.
عبدالحی زعیم رییس اطلاعات و فرهنگ غور گفت: «سیلابها به منار جام اصابت کرده و از طریق درزهای خشتها، آب به داخل منار رفته است . فعلن درزهای منار جام نسبت به قبل زیادتر شده است و این وضعیت بسیار نگرانکننده است.»
به گفته مسوولان محلی غور، تاهنوز هیچ اقدامی از سوی حکومت سرپرست و یونسکو برای نجات منار جام از فروپاشی، صورت نگرفته است.
به علت خرابی بخشی از شاهراه هرات-غور و آب فراوان هریرود، رفتن به منار جام دشوار گفته میشود.
شماری از باشندگان غور و فرهنگیان از حکومت سرپرست و نهادهای مربوطه جهانی میخواهند که جلو نابودی منار جام را بگیرند.
ذبیحالله وفا فعال فرهنگی غور گفت: «منار باستانی جام که یکی از با ارزشترین مکانهای تاریخی در افغانستان است در وضعیت بسیار بدی قرار گرفته و در حالت فروپاشی قرار دارد.»
عبدالظاهر زاهد باشنده غور گفت: «ما امیدوار هستیم که حکومت و نهادهای فرهنگی در قسمت جلوگیری از فروریختن منار جام کمک و همکاری کنند.»
نجیبالله نظری باشنده غور گفت: «اگر حکومت مرکزی و نهادهایی که در این زمینه مسوول هستند توجه نکنند، ما منار جام را از دست میدهیم.»
منار جام همچون کهنترین و بلندقامتترین منار خشتی جهان یاد میشود. این بازمانده تاریخی در سال ۲۰۰۲ میلادی ثبت فهرست میراث فرهنگی جهان در سازمان یونسکو شد.
برخی از فرهنگیان هشدار میدهند که فروپاشی منار جام به معنای فروپاشی یک تمدن پربار و تاریخی است.
اسدلله یوسفی کارشناس فرهنگی گفت: «فروپاشی منار جام به مثابه فروپاشی یک فرهنگ و یک تمدن است. تمدن چندین هزار ساله که با خود معماری، فرهنگ، آداب و رسوم و ادبیات داشته است.»
منار جام غور با ۶۵ متر ارتفاع، بیش از ۸۰۰ سال پیشنه تاریخی دارد. این منار خشتی در زمان سلطنت سلطان غیاثالدین غوری ساخته شده است.
منار جام در فاصله هفتاد کیلومتری شهر فیروزکوه در ولسوالی شهرک واقع شده است.
دیدگاه تان در این باره