امارت اسلامی در واکنش به انتقادها از اوضاع حقوق بشری افغانستان در پنجاهوهفتمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، گفته است که این نشست و آنچه در این نشست یاد شده، بهگونه یکجانبه بوده است.
حمدالله فطرت معاون سخنگوی امارت اسلامی حضور نماینده امارت اسلامی در این گونه نشستها را ضروری خوانده و افزوده است که در نبود نماینده حکومت سرپرست، گزارشهای ارایه شده در این گونه نشستها یک طرفه است.
آقای فطرت در این باره افزوده است: «در این نشست به نمایندگی از افغانستان کسی نیست و این نشست یکطرفه برگزار میشود بنابراین، گزارشهایی هم که ارایه میشود، یکطرفه و ناموثق اند که ما تایید نمیتوانیم. خواست ما این است که نماینده امارت اسلامی باید در تمامی نشستهای که درباره افغانستان بحث میشود، حضور داشته باشد تا به نگرانیها پاسخ داده و گزارشهای غیرواقعی را با دلایل منطقی رد کند.»
ولکر ترک کمیشنر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد در این نشست از وضعیت حقوق بشری به ویژه حقوق زنان در افغانستان ابراز نگرانی کرده و افزوده لاست که این وضعیت آینده افغانستان را به خطر میاندازد. آقای ترک همچنان گفته است که آنان با مقامهای حکومت سرپرست جهت تغییر این سیاستها در تعامل اند.
کمیشنر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد افزوده است: «برای افغانستان ضروری است که از ظرفیتهای زن و مرد استفاده کرده و همدیگرپذیر باشند. دفتر من با مقامهای حاکم در تماس است که پالیسیهای کنونی تغییر کرده و حقوق بشر تامین شود.»
ریچارد بنت گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر برای افغانستان گفته است که نقض حقوق بشر در این کشور تنها به سه سال گذشته بر نمیگردد بل در چهارونیم دهه گذشته حقوق بشر نقض شده است که باید عاملان آن پاسخگو باشند. آقای بنت همچنان عادیسازی روابط با طالبان را مشروط بر احترام به موارد حقوق بشری عنوان کرده است.
ریچارد بنت افزوده است: «نقض حقوق بشر در افغانستان موضوع سه ساله نیست؛ بل به چهار دهه قبل بر میگردد و باید تمام جوانب ذیدخل در جنگ افغانستان مسوول و پاسخگو باشند.»
نماینده کانادا در شورای حقوق بشر در این نشست خواستار لغو ممنوعیت سفر ریچارد بنت به افغانستان شده است.
نماینده کانادا در این باره گفته است: «ما بی اعتنایی به حقوق بشری میلیونها افغان را محکوم میکنیم و ما متعهد به تقویت صدای آنان و دفاع از حقوق شان هستیم. آقای گزارشگر ویژه که طالبان سفر شما به افغانستان را منع کرده است، ما از آنان میخواهیم که برای شما اجازه دسترسی دهند.»
پاکستان نیز به نمایندگی از سازمان همکاری اسلامی از کاهش کمکهای بشردوستانه به مردم افغانستان انتقاد کرده و خواستار افزایش این کمکها شده است.
نماینده پاکستان گفت: «بر بنیاد گزارش ارایه شده ۲۳ اعشاریه ۷ میلیون تن در افغانستان به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند که تنها ۱۶ اعشاریه ۲ درصد کمکهای درخواست شده برای سال ۲۰۲۴ تامین شده است. ما از کشورها و نهادهای کمککننده میخواهیم که به کمکهای خود که برای کاهش سوءتغذی در افغانستان منجر میشود، ادامه دهند.»
پنجاهوهفتمین دور نشستهای شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد قرار است که تا یازدهم ماه اکتوبر ادامه یابد و تمدید ماموریت گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر برای افغانستان بخشی از آجندای این نشست است.
دیدگاه تان در این باره