رییسان جمهور ترکیه و ازبیکستان در یازدهمین نشست سران کشورهای تُرک در بیشکیک، پایتخت قرقیزستان، بر پشتیبانی از افغانستان تأکید کردهاند.
رییسجمهور ترکیه در این نشست گفت که به باور او، رویکرد فراگیر بر مبنای حقوق اساسی بشر از سوی حکومت سرپرست میتواند دروازههای جدیدی را به سوی افغانستان بگشاید.
رجب طیب اردوغان رییسجمهور ترکیه در این باره گفت: «ما ثبات و صلح جغرافیای کشور خود را از پیشرفتهای افغانستان جدا نمیبینیم. همانطور که همیشه گفتهایم، ما همواره کنار برادران افغان خود هستیم. با این حال، من معتقدم که اتخاذ رویکرد فراگیر بر اساس حقوق اساسی بشر توسط حکومت سرپرست، دروازههای جدیدی را باز خواهد کرد.»
رییسجمهور ازبیکستان نیز در این نشست بر اهمیت ایجاد راهکار ارتباطی منظم برای حل چالشهای افغانستان تأکید کرد و گفت که موضوع افغانستان باید در مرکز توجه سازمان کشورهای تُرک باشد.
شوکت میرضیایوف همچنین همکاری با حکومت سرپرست در بخشهای اقتصادی و زیربنایی را در حل چالشهای موجود در افغانستان مهم دانست.
شوکت میرضیایوف رییسجمهور ازبیکستان گفت: «موضوع افغانستان لازم است همیشه در مرکز توجه ما در چارچوب این سازمان باشد. در این راستا، ایجاد راهکار ارتباطی منظم در سطح وزیران و کارشناسان اهمیت دارد. ما باور داریم که کمک و همکاری به دولت فعلی در زمینه حل مشکلات حاد و دشوار افغانستان، مشارکت گسترده این کشور در پروسههای اقتصادی منطقهای و اجرای پروژههای اجتماعی و زیربنایی باید مورد توجه قرار گیرد.»
هرچند امارت اسلامی تا اکنون در مورد این اظهارات سران کشورهای تُرک چیزی نگفته است؛ اما پیش از این هرگونه تلاش کشورهای منطقه بهمنظور بهبود وضعیت در افغانستان را ستوده است.
معین گل سمکنی آگاه مسایل سیاسی گفت: «علایق بسیار نزدیکی داریم که هم از نظر اسلام، فرهنگ و دین است. ما در افغانستان ترکتبارهایی داریم که میتوانند در این راستا برای تقویت روابط ترکیه با افغانستان مؤثر واقع شوند.»
سازمان کشورهای تُرک در سوم اکتوبر ۲۰۰۹ میلادی با مشارکت چهار کشور ترکیه، آذربایجان، قزاقستان و قرقیزستان بنیانگذاری شد. در حال حاضر، هشت کشور شامل هفت کشور ترکزبان به همراه مجارستان عضو این سازمان هستند.
دیدگاه تان در این باره