صندوق جمعیت سازمان ملل متحد هشدار داده است که قطع کمکها سبب ۱۲۰۰ مورد مرگومیر اضافی مادران و ۱۰۹هزار بارداری ناخواسته از ۲۰۲۵ تا ۲۰۲۸ در افغانستان خواهد شد.
پیو اسمیت مدیر منطقهای آسیا و اقیانوسیه صندوق جمعیت سازمان ملل متحد از قطع کمکهای امریکا ابراز نگرانی کرده و گفته است که این رویکرد پیامدهای فاجعهباری در افغانستان خواهد داشت.
پیو اسمیت گفته است: «صندوق جمعیت ملل متحد خدماتی را که از طریق کمکهای مالی ایالات متحده تأمین میشود و راه نجاتی برای زنان و دختران در بحرانها از جمله در جنوب آسیا فراهم میکند، را به حالت تعلیق درآورده است. اگر فقط افغانستان را مثال بزنم، بین سالهای ۲۰۲۵ تا ۲۰۲۸، تخمین میزنیم که عدم پشتیبانی ایالات متحده منجر به ۱۲۰۰ مرگ مادران و ۱۰۹هزار حاملگی ناخواسته اضافی خواهد شد.»
در سوی دیگر مارکو روبیو وزیر خارجه ایالات متحده اعلام کرده است که توقف ۹۰ روزه کمکها بهمنظور بررسی دقیقتر برنامههاست و کمکهای مؤثر و منطقی ادامه خواهند یافت. آقای روبیو اشاره کرده است که برخی نهادها، بهویژه اداره توسعه بینالمللی ایالات متحده از ارایه اطلاعات خودداری کردهاند.
وزیر خارجه ایالات متحده افزوده است: «در برخی موارد اداره توسعه بینالمللی ایالات متحده، تنها ۱۰، ۱۲ یا ۱۳درصد از این کمکها به دریافتکننده واقعی میرسید و بقیه در هزینههای اداری از بین میرفت. این پول من نیست. این پول مالیاتدهندگان است. بنابراین، ما کمکهای خارجی را حذف نمیکنیم، بلکه کمکهایی ارایه خواهیم کرد که منطقی باشند، کارآمد باشند، منافع ملی را تقویت کنند و به نفع شرکا و متحدان مورد اعتماد ما باشند.»
اداره هماهنگ کننده کمکهای بشردوستانه سازمان ملل نیز گفته است که ۸۹ درصد خانوادهها در افغانستان به پشتیبانی نیاز دارند.
در این میان وزارت اقتصاد امارت اسلامی میگوید که مسایل سیاسی باید از کمکهای بشری به دور نگهداشته شود.
عبداللطیف نظری معین مسلکی وزارت اقتصاد به طلوعنیوز گفت: «معتقدیم که کمکهای بشردوستانه باید بشردوستانه باقی بماند و کمکهای بشردوستانه از مسایل سیاسی باید تفکیک شود.»
وبسایت اداره توسعه بینالمللی ایالات متحده اعلام کرد که کارکنان این اداره در سراسر جهان، بهجز کارمندان حیاتی، از روز جمعه در مرخصی اداری قرار خواهند گرفت. نیویورک تایمز گزارش داد که شمار کارکنان این اداره در سراسر جهان به حدود ۱۰ هزار نفر میرسد.
دیدگاه تان در این باره