کمبود فرصتهای شغلی در افغانستان، بهویژه برای جوانان، نگرانیهای جدی را به بار آورده است. جوانان از مسوولان در حکومت سرپرست میخواهند که در ایجاد زمینههای کاری بیشتر از هر زمان دیگر تلاش کنند.
عبدالله یکی از این جوانان است. این جوان ۲۵ ساله مدرک تحصیلی خود را از رشته اقتصاد و توسعه زراعتی از دانشگاه ولایت پروان دریافت کرده است. او چهار سال را به امید دستیابی به اهدافی که دارد، تحصیل کرد.
عبدالله به خبرنگار طلوعنیوز گفت: «برای گرفتن کار تلاشهای زیاد کردم مگر شرایط طوری است که کار و بار پیدا نمیشود.»
شماری از جوانان دیگر نیز به طلوعنیوز گفتهاند که نبود فرصتهای شغل باعث بروز مشکلاتی همچون بیماریهای روانی و مهاجرتهای غیرقانونی در بین آنها شده است.
عبدالواهاب نبیزاده یکی از باشندگان کابل در این باره گفت: «بخاطری که بیکاری است، برای خانواده خود مجبور هستیم که به خارج از کشور برویم. من سرپرست فامیل خود هستم و و مثل من بسیاریها مشکلات اقتصادی خیلی زیاد در افغانستان دارند.»
حفیظالله یکی دیگر از باشندگان کابل میگوید: «اگر در کشور خود ما زمینه کار فراهم باشد، کسی به بیرون از کشور نمیرود. اگر بیکاری دوام پیدا کند، قسمی که من بیکار هستم، این باعث میشود که حوانان به بیرون از کشور بروند و به عمل [اعتیاد] مبتلا شوند.»
با این حال وزارت کار و امور اجتماعی اعلام کرده است که از آغاز سال جاری خورشیدی تاکنون، برای نزدیک به ۱۰۰هزار نفر جواز کار توزیع کرده است.
سمیعالله ابراهیمی سخنگوی این وزارت گفته است که این جوازها عمدتاً به افرادی که در نهادهای داخلی و خصوصی مشغول به کار شدهاند، تعلق گرفته است.
آقای ابراهیمی گفت: «وزارت کار و امور اجتماعی در کشور از آغاز سال ۱۴۰۳ خورشیدی تاکنون برای نزدیک به صدهزار نفر جواز کار توزیع کرده و آنان در ادارههای امارتی، سکتور خصوصی و فابریکهها رسما به وظیفه گماشته شدهاند و همچنان این وزارت برای کاهش میزان بیکاری، برای جوانانی که از آموزش بازماندهاند، زمینه آموزشهای فنی را فراهم کردهایم.»
فقر و بیکاری، دو معضل بزرگ اجتماعی هستند که همیشه شهروندان کشور، بهویژه جوانان را با چالشهای فراوانی روبهرو کرده است.
دیدگاه تان در این باره