چالشهای اقتصادی موجود در کشور باعث شده است تا برخی از کودکان در پایتخت به انجام کارهای شاق رو آورند.
این کودکان از امارت اسلامی میخواهند که زمینه آموزش و کمک برای خانوادههای آنان را فراهم کند.
یکی از مکانهایی که کودکان در کابل مصروف کارهای شاق هستند، مستریخانهها در گوشهوکنار پایتخت است. کودکان در این دکانها در میان ابزارهای سنگین کار میکنند.
بلال و عثمان، هر دو از بام تا شام از بهر پیدا کردن لقمه نانی برای خانوادههای شان، در یکی از مستریخانهها کار میکنند.
بلال به خبرنگار طلوعنیوز گفت: «ما مشکلات اقتصادی داریم. از دولت میخواهیم که ما را کمک کند و زمینه آموزش را برای ما فراهم کند.»
عثمان، کودک کار چنین گفت: «هشت بجه صبح مکتب میروم. از مکتب به دکان بر میگردم تا کار کنم و یک چیزی به خانه ببرم. روز صد افغانی برایم میدهد و آن را خانه میبرم که چیزی بخرند.»
بسیاری کودکان، همانند بلال و عثمان سرگرم انجام کارهای شاق هستند.
موسی که همچنان در یکی از مستریخانهها کار میکند، به خبرنگار ما گفته که اکنون صنف هفتم مکتب است و دوست دارد ادامه دهد. موسی از امارت اسلامی خواست: «از هشت بجه صبح تا چهار دیگر اینجا کار میکنم تا با فامیلم کمک کنم و چیزی ببرم.»
اما پیامدهای انجام کار شاق برای کودکان در آینده چیست؟
نویدالله دانشیار استاد دانشگاه در این باره گفت: «پیامدهای و مشکلات جدی روانی که کارهای شاق نزد کودکان ایجاد میکند، این است که با اضطراب مواجه میشوند و این اضطراب به خشونت منجر میشود.»
در سوی دیگر وزارت کار و امور اجتماعی از تلاشها برای پشتیبانی کودکان کارگر در سراسر کشور اطمینان داده است.
سمیعالله ابراهیمی سخنگوی وزارت کار و امور اجتماعی به طلوعنیوز گفت: «بسیاری از این کودکان، کودکانی بودند که به کارهای شاق مصروف بودند، آنان مطابق راهکارهای وزارت کار و امور اجتماعی، مطابق به شرایط در پرورشگاهها جذب شدهاند.»
فقر و بیکاری در میان خانوادهها در بسیاری بخشهای کشور، از علتهای بنیادی است که کودکان را به انجام کارهای شاق ناگزیر میسازد.
دیدگاه تان در این باره