سیاستهای ناروشن ایالات متحده در برابر افغانستان، بهویژه در دوران ریاستجمهوری دانلد ترمپ، همچنان با انتقادهایی در امریکا روبهرو است.
بارنت روبین مشاور ارشد فرستاده پیشین امریکا برای افغانستان و پاکستان، گفته است عدم تعریف واضح از ارزشهای مشترک و تمایل واشنگتن به دخالتهای مکرر در مسایل داخلی افغانستان، از علتهای ابهام در سیاست واشنگتن در برابر افغانستان است.
مشاور ارشد فرستاده پیشین ویژه امریکا برای افغانستان و پاکستان در مقالهای گفته است: «اداره ترمپ هنوز سیاستی در مورد افغانستان اعلام نکرده است. حداقل برای این موضوع باید شکرگزار بود. هیچ اساسی برای ارایه توصیهها وجود ندارد، این امر مستلزم اهداف و ارزشهای مشترک است که به نظر نمیرسد وجود داشته باشد.
تاریخ مداخلهٔ امریکا در افغانستان، داستان چندین دههای مبتنی بر باور مبارزه با تروریزم است. من شخصاً بسیاری از این شکستها را از نزدیک مشاهده کردهام.»
آقای روبین، چگونگی سیاستهای امریکا در قبال افغانستان را مسالهای پیچیده توصیف کرده و افزوده است که ایالات متحده در گذشته نیز درک دقیقی از وضعیت افغانستان نداشته است.
او در این مقاله افزوده است: «عملیات بینالمللی پس از یازده سپتامبر در افغانستان بر اساس سوءتفاهمی بود که سیاست نامنسجمی را ایجاد کرد. سازمان ملل و بسیاری از افغانها فکر میکردند که مشارکت بینالمللی، به افغانها در ایجاد صلح یا حتی دموکراسی کمک میکند. ایالات متحده نیز به این فکر بود که پیروزی در جنگی بیپایان را تثبیت کرده و برتری قدرت امریکا را دوباره برقرار کند که هر دو اشتباه بودند.»
با این حال برخی از آگاهان مسایل سیاسی تأکید دارند که ایالات متحده در گذشته نیز درک دقیقی از واقعیتهای افغانستان نداشته است.
جنت فهیم چکری آگاه مسایل سیاسی به طلوعنیوز گفت: «پیشنهاد من برای امارت اسلامی این است که خود را آماده مذاکرات با امریکا بسازد؛ در صورت که امریکا میخواهد دروازه گفتوگو را با افغانستان باز کند، باید آمادگی داشته باشد.»
محمداسلم دانشمل یکی دیگر از آگاهان مسایل سیاسی میگوید: «امارت اسلامی باید روی تمامی بندهای توافقنامه دوحه دوباره فکر کند و روی مسایلی که با امریکا مشکل داریم باید به آنها راهحل پیدا کند.»
پس از روی کار آمدن دولت جدید در ایالات متحده، دانلد ترمپ بارها از چگونگی خروج این کشور از افغانستان و سازوبرگهای نظامی برجامانده در این کشور، انتقاد کرده است.
در سوی دیگر حکومت سرپرست افغانستان نیز، هرچند خواهان روابط مثبت با ایالات متحده است، اما گفته که ترمپ از اوضاع افغانستان اطلاعات دقیق ندارد.
دیدگاه تان در این باره