امسال، از پنجم ماه می، روز جهانی قابلهها، با شعار «نقش حیاتی قابلهها در هر بحران» گرامی داشته میشود.
همزمان با این، شماری از قابلهها در پایتخت خواهان فراهمسازی آموزشهای بیشتر و فرصتهای شغلی گستردهتر هستند.
خدیجه شیرزاد سرقابله گفت: «خواست ما این است که زمینه آموزش برای دختران فراهم شود تا قابلههای بیشتر آموزش ببینند و مرکزهای صحی بیشتر در تمام ولایتهای کشور، بهخصوص نقاط دوردست ایجاد شود تا میزان مرگومیر مادران و نوزادان شود.»
خالده سادات قابله گفت: «متاسفانه در قریهها مادران ماها به کلینیک و داکتر مراجعه نمیکنند و مشکلات خود را حل نمیکنند. مشکل بزرگی در افغانستان وجود دارد عبارت است نبود زمینه آموزش است که متاسفانه ما تعداد کمی قابلهها را در کشور داریم تا سطح ماستری و دکتورا تحصیل کرده باشند.»
در همین روز، اتحادیه اروپا تأکید کرده است که دسترسی به آموزش، بهویژه آموزشهای طبی، برای همه زنان، منجر به ایجاد نیروی کاری قویتر میشود.
در خبرنامه نمایندگی اتحادیه اروپا در افغانستان آمده است: «در روز جهانی قابلهها، اتحادیه اروپا فداکاری آنها را گرامی میدارد. توانمندسازی قابلهها جانها را نجات میدهد، مرگومیر مادران و نوزادان را کاهش میدهد و سیستمهای صحی را تقویت میکند. دسترسی به آموزش، بهویژه آموزش طبی، برای همه زنان، نیروی کاری نیرومندتری را به وجود میآورد.»
یاسمین یزدانی پزشک گفت: «وجود قابلهها در کنار داکتران و متخصصین نسایی ولادی یک امر حتمی و ضروری میباشد.»
با این حال، گذشته میلادی، صندوق جمعیت سازمان ملل اعلام کرده بود که افغانستان در حال حاضر به بیش از ۱۸ هزار قابله نیاز دارد. همچنین، پیش از این، معین پالیسی و انکشاف وزارت صحت عامه گفته بود که بیش از ۳۰ هزار قابله در کشور در انتظار فرصتهای شغلی هستند.
دیدگاه تان در این باره