مسوولان شفاخانه پزشکان بدون مرز در قندهار میگویند که در ولایتهای قندهار و زابل، از سال گذشته تاکنون بیش از ۲۷۰۰ مورد مثبت بیماری توبرکلوز (سل) به ثبت رسیده است.
به گفتهی صدیقالله اسحاق نمایندهی این شفاخانه در قندهار، این موارد در مراکز تشخیص و درمان بیماری توبرکلوز ثبت شدهاند.
او میافزاید که افزون بر بیماران مبتلا به نوع معمولی سل، ۸۵ بیمار که به نوع شدید این بیماری مبتلا بودند نیز در این مراکز تداوی شدهاند.
صدیقالله اسحاق گفت: «از سال ۲۰۲۴ به اینسو، با همکاری برنامه ملی سل افغانستان، از میان ۴۵ هزار بیمار مشکوک در قندهار و زابل، ۲۷۰۰ مورد مثبت سل را ثبت و درمان کردهایم. همچنین، ۸۵ مورد از نوع شدید سل نیز تحت درمان قرار گرفتهاند.»
ظریفخان، یکی از بیماران بستریشده در این مرکز که از ولسوالی اجرستان ولایت غزنی به قندهار آمده، میگوید تمام اعضای خانوادهاش، شامل ۱۶ نفر، به بیماری توبرکلوز مبتلا شدهاند.
ظریفخان گفت: «دخترانم، پسرانم و همسرم همه به سل مبتلا شدهاند و حالا در اینجا بستری هستیم.»
این بیماران از سرفههای مداوم، تب، کاهش وزن، خلط سینه و تعریق شبانه شکایت دارند؛ نشانههایی که در نهایت آنها را متوجه ابتلا به بیماری توبرکلوز ساخته است.
نقیبالله بیمار دیگر گفت: «سرفههای مداوم داشتم، تب میداشتم، خلط سینه داشتم و وزنم کم میشد. بعداً فهمیدیم که ما به سل مبتلا هستی.»
هدایتالله نیز افزود: «ما اصلاً نفهمیدیم که چگونه به سل مبتلا شدیم، ولی فکر میکنم زندگی در جاهای تنگ و تاریک دلیل اصلیاش باشد، چون ما هم در چنین مکانهایی زندگی میکردیم.»
هوای آلوده، ضعف سیستم ایمنی بدن و زندگی در فضاهای تاریک و پر ازدحام از عوامل اصلی انتقال سریع بیماری توبرکلوز دانسته میشوند؛ بیماریای که ساری و خطرناک است.
بیشتر بیماران بستریشده در این مرکز، زنان و کودکاناند.
سهیلا یکی از زنان مبتلا گفت: «سرفه میکردم و تب داشتم. دوا برایم دادند و حالا خوب شدهام.»
صورتخان پدر یک کودک بیمار نیز گفت: «دخترم را در حالی به این شفاخانه آوردیم که در وضعیت بسیار بدی قرار داشت، اما حالا رو به بهبود است.»
سازمان جهانی بهداشت افغانستان را در فهرست کشورهایی قرار داده است که بالاترین آمار مرگومیر ناشی از توبرکلوز را دارند. به گفتهی این سازمان، سالانه حدود ۱۳ هزار شهروند افغانستان در اثر ابتلا به این بیماری جان میبازند.
دیدگاه تان در این باره