ولسوالی چهارآسیاب، یکی از ولسوالیهای تاریخی کابل است که در یازده کیلومتری جنوب پایتخت واقع شده و پرجمعیتترین ولسوالی این ولایت به شمار میرود.
به گفتهی باشندههای کابل این منطقه زمانی به نام "علاقهداری" بود، بعدها به چهارآسیاب تغییر نام یافت.
ملک شاه محمود باشنده ولسوالی چهارآسیاب کابل گفت: «ولسوالی چهار آسیاب یکی از پر نفوسترین ولسوالی در سطح کابل است که این ولسوالی بیش از یکصد و ۵۰ هزار نفوس دارد و بیش از ۱۲۳ روستای خرد و بزرگ دارد.»
چهارآسیاب دارای قریههای متعددی است که برخی از آنها شامل چهل دختران، الياس خيل، تنگى سيدان، رحمتآباد، الوخيل، ده کلان، قريه لغمان، سياه جوى، ستار خان، سوريوند، کتهسنگ، مياخيل، پايندهخيل، حاجىخيل، قريه چارسوق، آهنگران، قلعه عبدالرووف، معين خيل و سيدخيل، قشلان، عباس قلى، قلعه کهنه، دشتک علياء گرگاب، قريه تاجکيه، قريه گلزار، قلعه نعيم، قلعه رشيد و برخی دیگر از قریههای ولسوالی چهارآسیاب کابل میتوان نام برد.
حاجی عزیز احمد باشنده ولسوالی چهارآسیاب کابل گفت: «بنام ولسوالی نبود بنام علاقهداری بود در گذرگاه که حکومت چهاردهی بود اینجا هم زیر همان چهاردهی بود.»
در چهارآسیاب، آسیاب قدیمیای نیز وجود دارد که نام این منطقه را به خود اختصاص داده است.
عبداللطیف، مسوول این آسیاب با باز کردن قفل این مکان، داستانهای تاریخی مربوط به چهارآسیاب و علت نامگذاری آن را به طلوعنیوز چنین بازگو میکند.
عبداللطیف به طلوعنیوز گفت: «کل این دشت و کوه بوده باز همین مردم گردهم آمده منظورم از مردمی است که در آن زمان در این منطقه بودوباش داشتند، تاریخ نامگذاری این را برای من یک نفر بنام حاجی عبدالحی که بسیار یک ریش سفید بود در این منطقه قصه کرده به دیگران معلوم نیست به من معلوم است، خوب زمانی که اینها گردهم آمدهاند باهم گفتهاند که ما از جمله ضروریات خود را که چهار آسیب است جور کردیم پس به همین نام آن را نامگذاری میکنیم.»
قدمت تاریخی چهارآسیاب را میتوان از آثار و بناهای قدیمی آن مشاهده کرد. یکی از این بناها، کاخی با بیش از صد سال قدمت است که زمانی میزبان شاه امانالله خان و شادخت بلقیس برای تفریح و مهمانی بود.
همچنین روایتهای محلی حاکی از آن است که دو برادر به نامهای عینالدین خان و حسامالدین خانی که در دوران شاهی بهعنوان نخستوزیر و وزیر مالیه خدمت میکردند، در این منطقه زندگی میکردند.
محمد رحیم باشنده قریه چهارسوق چهارآسیاب گفت: «این خانه از عینالدین خان و حسام الدین خان است چهار طبقه دارد بیشتر از ۱۰۰ سال قدمت دارد اینها دو برادر بودند که منحیث صدراعظم و وزیر مالیه امانالله خان بودند زمانی که امانالله خان عروسی کرد، شهزاده بلقیس این دو برادر در همین مکان آنها را دعوت کرد.»
در قریه قلعه نعیم این ولسوالی زیارت بنام بی بی کوف تیپه است که باشندههای آن این گونه روایتهای از آن دارند.
باشنده ولسوالی چهارآسیاب گفت: «این زیارت بنام بیبی کوفتیپه است بسیار زن شهامتمند و باغیرت بود.»
ولسوالی چهارآسیاب در یازده کیلومتری به طرف جنوب شهر کابل موقعیت دارد.
دیدگاه تان در این باره