سیگر یا بارزس ویژه ایالات متحده امریکا برای بازسازی افغانستان می گوید که شرکت های معدن کار چینی برای دسترسی پیدا کردن به معادن لیتیوم ومس افغانستان با مقام های امارت اسلامی گفت وگو کرده اند.
دفتر بازرس ویژه ایالات متحده برای بازسازی افغانستان در توییتی نگاشته است که نماینده گان صنعت معدن چین برای بحث در باره حقوق معادن و دسترسی تحقیقاتی به چنین مواد معدنی با مقام های امارت اسلامی دیدار و گفت وگو کرده اند.
سیگر، گفت:«شرکت های معدنی چین در جستجوی فرصت های برای دسترسی پیدا کردن به لیتیوم و مس افغانستان استند. نماینده گان صنعت معدن چین با مقام های طالبان برای دسترسی پیدا کردن و جست وجوی چنین منرال ها گفتگو کرده اند.»
اما وزارت معادن می گوید که استخراج معادن لیتیوم در حال حاضر در برنامه این وزارت نیست.
با این حال سخنگوی وزارت معادن می گوید که شرکت ام سی سی چین در بهار سال آینده روند استخراج معدن مس عینک لوگر را آغاز خواهد کرد.
برهان افغان، سخنگوی وزارت معادن، گفت:« در باره لیتیوم برای تمام کشور های خارجی که تا حال با ما در تماس شده اند اطمینان داده ایم که شما در باره لیتیوم هیچ کاری نمی توانید بخاطری که پالیسی ما در حال حاضر حفاظت از لیتیوم است. و تمام معدن های که در سرتاسر افغانستان استند پالیسی ما حفاظت است و به هیچ کس داده نمی شود. اما در باره مس عینک افغانستان، امارت اسلامی متعهد است.»
در همین حال سخی احمد پیمان، رییس اتاق معادن و صنایع، می گوید:«چینی ها دل بسته گی بیشتری دارند در استخراج معادن افغانستان، از اینکه چین تخنیکی تر عمل میکند و نیاز به این مواد معدنی دارد کوشش شود تا تجربه معدن مس عینک تکرار نشود و تخنیکی تر حرکت شود فکر میکنم که به سود افغانستان است استخراج معادن.»
اما آگاهان اقتصادی میگویند که حکومت سرپرست امارت اسلامی باید در امضای پیمان های معادن با کشورهای دیگر منافع ملی را در اولویت قرار دهد.
مجتبی پیکان، آگاه اقتصادی، گفت:«مکلفیت امارت اسلامی است تا با کشور چین پیمان استخراج معادن را با شرایط ویژه و مطابق منافع ملی افغانستان به امضا برساند و این شرایط مبتنی بر اصول تعیین شده در صورت که کوتاهی صورت میگیرد تعقیب گردد.»
شبیر بشیری، آگاه مسایل اقتصادی، می گوید:«مهم نیست که ما چه نوع معادن خود را در قدم اول و سرمایه گذار خارجی علاقه مند به کدام نوع معادن ما به منظور استحراج است. مهم این است که با یک پروسه شفاف و نظارت دقیق حکومت افغانستان معادن استخراج شوند تا کمک مان کند در جهت مدیریت بحران بشری در افغانستان.»
افغانستان یکی از کشورهای است که بزرگترین ذخایر لیتیوم را در جهان دارد، فلزی که کاربرد گسترده در صنعت از جمله باتری تلفن های همراه، وسایط نقلیه و هواپیما دارد.
دیدگاه تان در این باره