مسوولان شرکت توسعه ملی میگویند که مسیر کانال قوشتیپه برای جلوگیری از ویران شدن بخشها و آبدههای تاریخی در ولایت بلخ، تغییر خواهد کرد.
آنان میافزایند که این آبدههای تاریخی در میان ولسوالیهای کلدار و دولتآباد در مسیر این کانال واقع شدهاند.
فرید عظیم، مسوول پروژه کانال قوشتیپه در ولایت بلخ، گفت: «ساحات که در مسیر حفر کانال به ساحات باستانی ما برخورد میکند طبعا که حفظ آبادات تاریخی جز فرهنگ و هویت ماست و ما نهایت کوشش میکنیم که هیچ اسیب به ساحات باستانی ما نرسد.»
شرکت توسعه ملی هزینه تغییر مسیر این کانال را سه میلیون افغانی برآورد کرده است.
به گفته مسوولان این شرکت، کار این پروژه در ۱۲۰ نقطه جریان دارد و نزدیک به ۵۹۰۰ تن به گونه همزمان در این پروژه سرگرم کار هستند.
با این حال، مسوولان محلی میگویند که تا شش ماه آینده کار مرحله نخست کانال قوشتیپه به پایان خواهد رسید.
مسوول پروژه کانال قوشتیپه ولایت بلخ، افزود: «ساحه آبگیر و سربند پروژه و دوم پل های بزرگ که در مسیر سرک حیرتان – بلخ و هم در سرک اسفالت یک پل در نظر گرفته شده و هم برای خط آهن.»
از سویی هم، شماری از باشندگان ولایت جوزجان عبور این کانال را در رشد کشاورزی و بهبود اقتصاد محلی مهم میدانند.
عبداللطیف، باشنده جوزجان، میگوید: «اگر این کانال قوشتیپه در جوزجان عبور بکند این خیلی برای مردم برای اقتصاد و برای زراعت مردم خیلی فایده دارد.»
عبدالرشید، باشنده دیگر جوزجان، میگوید: «از یک سو جلو بیکاری را میگیرد و از سوی دیگر زراعت و مالداری پیش میرود. مردم که صاحب آب و زمین شود، زراعت رشد میکند.»
کانال قوشتیپه یکی از پروژههای بزرگ کشور است که با بهرهبرداری آن افغانستان از رهگذر تولید گندم و غلهجات به خودبسندگی نزدیک خواهد شد.