برخی از آوارهگان زمینلرزه که زخمیان شان را به شفاخانههای خوست انتقال داده اند، میگویند که به علت نبود پزشکان زن، بانوان زخمی تاکنون درمان نشده اند.
به گفته آنان، در حال حاضر شمار پزشکان زن اندک است و از همین رو بانوان زخمی تاکنون درمان نشده اند. این آسیب دیدهگان زمین لرزه از کمبود امکانات بهداشتی در شفاخانه ولایت خوست نیز سخن میزنند.
یک باشنده پکتیکا، گفت:«داکتر زن هیچ وجود ندارد؛ زخمیان آنجا افتاده اند، زیرا داکتر زن نیست.»
باشنده دیگر پکتیکا، میگوید:«ما بسیار تلفات داده ایم؛ زنان و کودکان زخمی شده اند، داکتر زن نداریم.»
افزون بر تلفات جانی و زیانهای مالی، بهداشت آوارهگان زمینلرزه پسین مساله دیگری است که نگرانی باشندهگان محل را بر انگیخته است.
در همین حال، برخی از نهادهای جهانی به شمول سازمان نجات کودکان و سازمان ملل متحد از اوضاع بد بهداشتی آوارهگان زمین لرزه در ولایتهای پکتیکا و خوست نگران استند.
اداره هماهنگی کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد یا اوچا، گفت: «تاکنون ۵۰۰۰۰۰ مورد اسهال شدید در سراسر کشور تایید شده اند. آمادهگیها برای جلوگیری از شیوع بیماری در حال انجام است؛ فعالان جامعه مدنی گزارش داده اند که در مناطق آسیب دیده نیاز جدی به دستشوییها برای زنان و دختران است و نیاز است که امدادرسانان بشری زن در این بخش هرچه عاجلتر اقدام کنند تا به مشکلات زنان و دختران در این مناطق رسیده گی شود.»
از سوی هم، سازمان نجات کودکان نیز از دسترسی نداشتن کودکان به آب آشامیدنی پاک، غذا و سرپناه مناسب نگرانی کرده است.
سازمان نجات کودکان، میگوید:«برای بیش از ۱۱۸۰۰۰ کودک که ممکن است تحت تاثیر زمینلرزه در جنوب شرق افغانستان قرار گرفته باشند، نگرانی جدی وجود دارد. ما گزارشهایی از افرادی داریم که در فضای باز زیر ورقههای پلاستیکی پناه گرفته اند.»
سازمان پزشکان بی مرز نیز میگوید که در حال ارزیابی نیازهایی بهداشتی آوارهگان زمینلرزه در پکتیکا و خوست استند.
سارا شتو، رییس برنامه MSF برای افغانستان، گفت: «ما پس از زمینلرزه با کمکهای مالی پاسخ دادیم. ما تیمی داریم که مستقر در خوست است و با شفاخانه خوست تماس گرفته است و هماهنگی کرده است تا شمار زخمیانی را که به این منطقه میرسند، ارزیابی نماید و ببیند که کدام ابزار پزشکی را میتوانیم اجرا کنیم. ما در آنجا جراحان و متخصصان بیهوشی داریم که با توجه به نیازها و هماهنگی کمکهای بشردوستانه برای این پاسخ خاص تغییر مسیر دهیم.»
با این هم، سازمان جهانی بهداشت، شورای پناهندهگان ناروی، صندوق جمعیت سازمان ملل متحد، نهاد حمایت در افغانستان، کمیته کمک به پناهندهگان افغانستان و کمیته بینالمللی نجات از فرستادن کمکهای بهداشتی به آسیب دیدهگان این زمینلرزه در خوست و پکتیکا سخن گفته اند.