سازمان ملل هشدار داده است که در صورت عدم جایگزینی کمکهای متوقفشده امریکا در بخش مبارزه با ایدز، جهان ممکن است روزانه شاهد بیش از ۲ هزار مورد جدید ابتلا به ایدز یا (HIV) باشد.
به گفتهی این سازمان، مرگومیر ناشی از این بیماری نیز میتواند تا ۱۰ برابر افزایش یابد.
برنامه مشترک سازمان ملل برای مبارزه با ایدز (UNAIDS) اعلام کرده است که با قطع ناگهانی کمکهای خارجی ایالات متحده که در پی آغاز به کار دانلد ترمپ در ۲۰ جنوری متوقف شد، هزاران مرکز درمانی بسته و هزاران کارمند صحی از کار برکنار شدهاند.
وینی بیانییما مدیر اجرایی UNAIDS با ابراز نگرانی شدید گفت: «ما شاهد موجی تازه و واقعی از شیوع این بیماری خواهیم بود. ایدز بازمیگردد، و مردم همانگونه که در دهه ۹۰ و ۲۰۰۰ میلادی جان میباختند، دوباره قربانی خواهند شد.»
او هشدار داد که اگر کمکهای اداره توسعه بینالمللی امریکا (USAID) تا پایان دوره بازبینی ۹۰ روزه در ماه اپریل از سر گرفته نشود، ممکن است طی چهار سال آینده بیش از ۶.۳ میلیون نفر به دلیل ایدز جان خود را از دست بدهند.
بیانییما افزود: «تا کنون هیچ دولت دیگری برای جبران این خلأ مالی اعلام آمادگی نکرده است.»
خانم بیانییما در ادامه گفت که در افریقا، جایی که ۵۳ درصد بار جهانی ایدز بر دوش شرق و جنوب این قاره است، بستن مراکز درمانی بهویژه برای دختران و زنان جوان، عواقب ویرانگری در پی خواهد داشت. او تاکید کرد که بیش از ۶۰ درصد موارد جدید ابتلا در این قاره، مربوط به دختران و زنان جوان است.
چندین نهاد دیگر سازمان ملل نیز هشدار دادهاند که کاهش این کمکها، در کنار کمسرمایهگذاری جهانی در امور بشردوستانه، تأثیرات سنگینی بر جوامع آسیبپذیر برجای گذاشته است.
کمیشنری عالی سازمان ملل در امور پناهندگان اعلام کرده که هزاران تن در شرق جنگزده کنگو از کمکهای نجاتبخش محروم ماندهاند.
سازمان بینالمللی مهاجرت نیز از وخامت بحرانهای انسانی و فروپاشی نظامهای حمایتی برای مهاجران خبر داده است.
یونیسف در همکاری با آیاوام تاکید کرده که کاهش بودجه، دستاوردهای مهمی چون کاهش ۶۰ درصدی مرگومیر کودکان از سال ۱۹۹۰ تاکنون را در معرض خطر قرار داده است.
بر اساس آمار سال ۲۰۲۳، نزدیک به ۶۰۰ هزار نفر در سراسر جهان بر اثر بیماری ایدز جان باختهاند. با ادامه روند فعلی، این آمار ممکن است با شیبی فاجعهبار افزایش یابد.
دیدگاه تان در این باره