امارت اسلامی از کشورهای همسایه، بهویژه پاکستان، خواسته است که برگشت اجباری مهاجران افغان را بی درنگ متوقف بسازد.
در نشست کمیسیون عالی رسیدگی به مشکلات مهاجران که به ریاست عبدالسلام حنفی معاون اداری ریاستالوزرا برگزار شده، بر بازگشت مهاجران بر بنیاد یک راهکار مشترک و هماهنگ میان دو طرف تاکید شده است.
عبدالمطلب حقانی سخنگوی وزارت مهاجران و عودت کنندگان در باره این نشست و خواستهای آن گفت: «خواست ما از کشورهای همسایه، بهویژه پاکستان، این است که آنان باید روی این فیصله تجدیدنظر کنند. فیصله یکطرفه نه به نفع آنان است و نه هم به نفع ما.»
در همین حال علیامین گنداپور وزیر اعلی خیبرپختونخوا نیز از سیاست دولت پاکستان در برابر مهاجران افغان انتقاد کرده و افزوده است که آنان نباید به اجبار برگشت داده شوند. علی امین گنداپور در یک نشست خبری همچنان افزوده است که سیاست نادرست دولت پاکستان در برابر مهاجران، سبب تیرگی روابط اسلامآباد با کابل شده است.
علی امین گنداپور گفته است: «همین سیاستهای نادرست است که نفرت را گسترش داده و ما را به این نقطه رسانده است. من به هیچ عنوان موافق این سیاست نیستم. تا زمانی که برای آنان (مهاجران) شرایط مناسب در آنجا فراهم نشود و تا وقتیکه خودشان نخواهند، نباید به زور اخراج شوند.»
در سوی دیگر روزنامه اکسپرس تربیون گزارش داده که پاکستان درخواست حکومت سرپرست برای تمدید اقامت مهاجران افغان در این کشور را رد و بر اخراج مهاجران غیرقانونی افغان و دارندگان کارتهای ایسیسی پس از مهلت تعیین شده تاکید کرده است.
در بخشی از گزارش اکسپرس تربیون آمده است: «منابع رسمی روز یکشنبه به اکسپرس تربیون گفتند که تصمیم پاکستان نهایی است و هیچ نرمشی وجود نخواهد داشت. منابع افزودند که به مقامهای مربوط در چهار ولایت دستور داده شده است تا ترتیبات مناسب را برای بازگشت مهاجران افغان انجام دهند.»
عبدالله شادمان یکی از مهاجران افغان در پاکستان گفته است: «آنان از چهل تا پنجاه سال در اینجا زندگی میکنند. نسلهای آنان اینجا متولد شده و بزرگ شدند. اولادهای آنان اینجا مصروف آموزش و تحصیل هستند. پس این بسیار برای شان سخت است که همه چه را بگذارند و بروند.»
تلاشها برای پیشگیری از اخراج اجباری مهاجران افغان از پاکستان، در حالیست که این کشور ۳۱ مارچ را مهلت خروج داوطلبانه اتباع غیرقانونی و دارندگان کارت شهروندی افغان از پاکستان تعیین کرده است.
په دې اړه مو اندونه