چندین مقام در پایتخت و شماری از ولایتهای افغانستان، در گفتوگو با طلوع نیوز، تأیید میکنند که در هفتههای اخیر، طالبان با کمرههای پرنده، چند حمله نظامی را انجام دادهاند.
در گزارش طلوع نیوز در این باره، دریافته شده است که این حملهها با بستن سرگلولههای هاوان و یا بمهای کوچک، به کمرههای پرنده و پرتاب آنها بر تأسیسات دولتی و نظامی انجام شدهاند.
در همین حال، شورای امنیت ملی میگوید که برای جلوگیری از آسیبپذیری بخشهای مهم از چنین حملهها، تدابیری گرفته شدهاند.
ساعت پنج عصر یازدهم ماه عقرب امسال، سربازانی که در چمن ورزش ولایت کندز، والیبال بازی میکردند، آماج یک هاوان قرار گرفتند.
این رویداد، چهار کشته و شش زخمی برجا گذاشت؛ اما ماجرا در همینجا پایان نیافت. بررسیهای نخستین در باره چگونهگی این رویداد، نشانههایی از کارگیری یک کمره پرنده را در این حمله داشتند.
چیزی که دامنه بررسیها در باره آن، حتا به پایتخت و شورای امنیت ملی کشیدند.
عصمتالله مرادی، سخنگوی والی کندز در این باره میگوید: «آیا این یک سرگلوله شلیکشده هاوان از سوی مخالفان بود یا هم یک کمره پرنده؟ در این باره بررسیهای ارگانهای کشفی جریان دارند.»
بهروز شنبه همین هفته، جادهیی که از مرکز ولایت لوگر به ولسوالی برکیبرک میانجامد، نیز گواه انفجار ماین و درگیری کوتاهی شد؛ اما به گفته برخی از منابع امنیتی، این رویداد پس از آن رخ داد که یک کمره پرنده، چند بم کوچک را بر یک پایگاه ارتش در برکیبرک پرتاب کرد.
مقامهای محلی در این باره، بهگونه رسمی چیزی نگفتند.
محمد اجمل شاهپور، والی لوگر تنها گفت که نخست، بر پایگاه ارتش بمی پرتاب شد.
آقای شاهپور گفت: «در آنجا دونفر از سربازان ما در داخل ولسوالی زخم برداشتند که در جریان انتقال این سربازان، متاسفانه که یک تانک از نیروهای امنیتی و دفاعی ما با ماین اصابت کرد که ما یکنفر شهید داشتیم.»
یافتههای این گزارش نشان میدهند که کارگیری از کمرههای پرنده از سوی طالبان، در چنین حملهها و نیز برای فلمبرداری و عکاسی، ماهها پیشینه داشتهاند.
تصویر یکی از همین کمرهها که بهروز هژدهم ماه حوت پارسال همهگانی شد، نشان میدهد که نیروهای امنیتی در ولایت کندز، آن را در حالی سرنگون ساختند که یک سرگلوله هاوان را در خود داشت.
به گفته منابع امنیتی، در این مدت، نیروهای امنیتی در چند ولایت دیگر هم، کمرههای پرنده دارای سرگلولهها و بمها را سرنگون کردهاند.
نقیبالله فایق، والی فاریاب میگوید که در این ولایت، نیز نشانههایی از کارگیری طالبان از کمرههای پرنده وجود دارند.
آقای فایق میافزاید: «این پهپادها توانایی این را دارند که از طرف شب نیز (محل) هدف را ثبت بکنند. از این پهپادها در جنگهای قیصار و همچنان در جنگهای ولسوالی خواجه سبزپوش تا حال استفاده شدهاست.»
بهگفته منابع امنیتی، کمرههایی که توانایی حمل و پرتاب این سرگلولهها و بمها را دارند، از پنج کیلومتر دورتر هم اداره شده میتوانند. ظاهراً سرگلولهها و بمها بهگونهیی به این کمرهها بسته میشوند که با اداره کمره از راه دور، به آسانی بر اهداف پرتاب گردند.
ادموند فیتون-برون - رییس کمیته نظارتی سازمان ملل متحد که بر فعالیت گروههای داعش، طالب و القاعده نظارت دارد، کارگیری طالبان را از کمرههای پرنده در عملیاتهای نظامی، تازه میداند.
وی میگوید: «در گذشته، این یکی از تکتیکهای داعش بوده است. مسلحسازی کمرههای پرنده، چیزی است که هر گروه هراسافگن یا شورشی میتواند انجام دهد.»
با اینحال شورای امنیت ملی افغانستان، هنوز شمار حملههای انجامشده با این کمرههای پرنده را زیاد نمیداند؛ هرچند رحمتالله اندر سخنگوی این شورا، از تلاشها برای جلوگیری از آسیبپذیری این حملهها یاد میکند.
اقای اندر میگوید: «آن بخشهای مهم که در آنها قرارگاههای نیروهای امنیتی و دفاعی ما قرار دارند یا جاهایی که تجمعات بیشتر باشند، در آنها وسایل و یا تدابیری را درنظر گرفتهایم که کمرههای پرنده به آن بخشها آمده نتوانند.»
کندز، لوگر، بلخ، پکتیا و فاریاب از ولایتهایی استند که در ماههای اخیر، گواه حملهها با کمرههای پرنده بودهاند.
طلوعنیوز خواست در باره این گزارش و چگونهگی دستیابی طالبان به این کمرهها و شیوههای کارگیری از آنها در حملههای نظامی، از این گروه هم دیدگاهی داشته باشد؛ اما سخنگویان این گروه، تاکنون در زمینه چیزی نگفتهاند.