حسن کاظمی قمی، نماینده ویژه ایران برای افغانستان میگوید که امارت اسلامی برای تامین امنیت مرز میان ایران و افغانستان نیرو ندارد و ایران حاضر است که به تنهایی امنیت مرزها میان دو کشور را تامین کند.
آقای کاظم قمی در یک گفتوگو با خبرگزاری ایسنا در باره ساختار حکومت فراگیر در افغانستان، میگوید که به نظر میرسد در میان حکومت کنونی ایجاد دولت مشارکتی مطرح شده است.
حسن کاظمی قمی گفته است: «اگر شما بگویید به رسمیت نشناختیم، پس همکاری هم نکنیم چه اتفاقی میافتد؟ طبیعتا چالشها بیشتر شده و در نتیجه آن تروریسم قوی میشود و به سمت مرزها کشیده میشوند. به نظر میرسد در درون مسوولان طالبان این نگاه به وجود آمده که دولت مشارکتی شکل گیرد، شاید پیش از این مخالف بودند اما اکنون نظرشان تغییر کرده است اما کمی زمان نیاز دارد.»
شماری از آگاهان سیاسی در این باره دیدگاههای گونهگون دارند.
محمدمتین محمدخیل، آگاه نظامی، به طلوعنیوز گفت: «امارت اسلامی توانسته به صورت خوب تامین امنیت کند. در ضمن این که ایران تقاضای این را میکند که در افغانستان یک حکومت همهشمول باشد، در خود ایران حکومت شان را ببینند حکومت شان همهشمول نیست.»
طارق فرهادی، آگاه مسایل سیاسی، میگوید: «ایران و دیگر همسایههای افغانستان به این نتیجه رسیده اند که یک حکومت که در صدراش کسانی که طالبان نیستند، هم باشد، افغانستان را به طرف یک ثبات بهتر برده میتواند و طالبان هم گفته اند که حکومت روز به روز همهشمول شده میرود، اما نگفتند که چه وقت.»
از سویی هم، امارت اسلامی نبود نیروی امنیتی را در مرز میان دو کشور رد میکند و ساختار حکومت فراگیر را نیز یک موضوع داخلی میداند.
ذبیح الله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی، میگوید: «در مرز با ایران تمام نیروهای ما جا به جا استند در تمام ولایات مسوولیت خود را ایفا می کنند. ما در آنجا کدام تخطی کلان را هم مشاهده نمیکنیم. چگونهگی نظام و حکومت مساله مربوط به افغانها است. افغانها طبعآ در این مورد وقت به وقت تصامیم خود را خواهند گرفتند.»
بربنیاد گفتههای نماینده ویژ ایران برای افغانستان، اگر ایران با امارت اسلامی همکاری نکند، تهدیدهای امنیتی در مرزهای دو کشور افزایش خواهند یافت و سیل پناهندگان افغان به سوی ایران سرازیر خواهند شد.