شرکت کنندگان دومین نشست اتحادیه اروپا - آسیای مرکزی در بیانیه پایانی، اوضاع در افغانستان را نگران کننده خواندند و به توسعه و ثبات در این کشور تاکید کردهاند.
چارلز رییس شورای اروپا در این نشست خواهان ایجاد حکومت فراگیر، رعایت حقوق بشر به ویژه حق آموزش، تحصیل و کار زنان و دختران در افغانستان شده است.
رییس شواری اروپا گفته است: «در آسیای مرکزی ما با تهدیداتی از ناحیه افغانستان روبهرو هستیم. در این زمینه ما نگرانیهای خود را همواره به اشتراک گذاشتهایم و همچنان برای ما مهم است که افغانستان یک کشور باثبات و صلحآمیز باشد و یک دولت فراگیر که حقوق بشر را تضمین میکند، داشته باشد.»
همزمان با این، امام علی رحمان رییسجمهور تاجیکستان ادعا کرده است که شمال افغانستان به مرکز پرورش هراسافگنان مبدل شده است.
امام علی رحمان در این نشست گفته است: «ما لازم میدانیم که اقدامات فوری برای تقویت مرز با افغانستان اتخاذ شود. قلمرو افغانستان، به ویژه ولایتهای شمالی و شمال شرقی آن، به محل پرورش هراسافگنی بینالمللی تبدیل شده است.»
صدر جباروف، رییسجمهور قرقیزستان بر حل موضوع آموزش و کار زنان و دختران در افغانستان تاکید کرده است.
رییسجمهور قرقیزستان گفته است: «ما با نگرانی جامعه جهانی در مورد نقض حقوق زنان برای تحصیل و کار در افغانستان شریک هستیم. جمهوری قرقیزستان در جریان تماسهای دوجانبه با نمایندگان مقامات فعلی در افغانستان و به عنوان بخشی از مشارکت در رویدادها در مکانهای بینالمللی، به حق زنان افغان برای تحصیل و کار، بر اساس درک از دین اسلام و شریعت، تاکید کرده است.»
از سویی دیگر، مساله هراسافگنی و تهدیدهای برخاسته از خاک افغانستان نگرانی مشترک شرکت کنندگان این نشست بود.
قاسم جومارت توکایف، رییسجمهور کازاخستان گفته است: «توسعه پایدار و مشارکت چند جانبه ما با اتحادیه اروپا مستقیماً به امنیت و ثبات در منطقه از جمله وضعیت افغانستان بستگی دارد.»
برخی از شرکت کنندگان این نشست از جامعه جهانی خواستهاند که میزان کمکهای شان به مردم افغانستان را کاهش ندهند.
شوکت میرضیایف، رییسجمهور ازبیکستان، گفته است: «مشکل افغانستان در کانون توجه ما قرار دارد. متاسفانه وضعیت بشردوستانه در افغانستان به سرعت رو به وخامت است. ما از شرکای خود میخواهیم که حجم کمکهای بشردوستانه به مردم افغانستان را کاهش ندهند. ما آماده هستیم تا برای این اهداف استفاده از مرکزهای لوژستیکی در ترمز را ارائه دهیم.»
اما امارت اسلامی، نگرانیهای امنیتی کشورهای همسایه و منطقه را در افغانستان بیبنیاد میخواند. امارت اسلامی میگوید که خاک افغانستان برای هیچ کشوری تهدید نیست و مسایل حقوق بشری و ساختار نظام از موضوعات داخلی کشور اند که در چارچوب شریعت و ارزشهای اسلامی تامین شدهاند.
بلال کریمی، معاون سخنگوی امارت اسلامی، به طلوعنیوز گفت: «ساختار نظام و مسایل دیگر که شما یادآور شدید، مواردی استند که مربوط مردم افغانستان اند. باید امارت اسلامی در چوکات منافع علیای کشور خود با درنظرداشت ارزشهای اسلامی خود تصمیم بگیرد.»
طارق فرهادی، آگاه مسایل سیاسی، گفت: «کازاخستان و قبل از آن در سمرقند و طی سفری نخستوزیر قطر در قندهار، درخواستهای مشخصی از حکومت سرپرست شده است و بر حل بنبست باید که تغییر از داخل افغانستان بیاید.»
شرکت کنندگان بر ادامه نشست اتحادیه اروپا - آسیای مرکزی در چارچوب گفتوگوهای سیاسی و امنیتی و نشست نمایندگان ویژه آسیای مرکزی و اتحادیه اروپا برای افغانستان تاکید کردند.