محمد اشرف غنی، رییس جمهور پیشین کشور پس از فرار از افغانستان در نخستین گفتوگوی تلویزیونی ادعا میکند که سقوط نظام جمهوری معامله شده بود و او ناگزیر به ترک افغانستان شد.
آقای غنی در این گفتگو، عبدالله عبدالله را مسوول عدم تحکیم جمهوریت و زلمی خلیلزاد نماینده ویژه پیشین امریکا برای صلح افغانستان را شخص بیکفایت و نفاقافگن خوانده است.
اشرف غنی به این باور است که دستهای زیای در سقوط جمهوریت نقش داشتند و او آخرین کسی بود که افغانستان را ترک کرد.
محمد اشرف غنی به ای بی ان گفته است: «من تا دم مرگ ایستاده بودم همان روز صبح ما جلسه کابینه داشتیم اما همه کشور را ترک کرده بودند و قرار بود بروم به وزارت دفاع، اما وزیر دفاع از من پیشتر به طیاره شیشته (نشسته) بود من آخرین کسی بودم که به ترک از افغانستان مجبور شدم.»
در همین حال، او از چگونگی حکومت کنونی در افغانستان نیز انتقاد کرده است. آقای غنی میافزاید که از مقاومت مسلحانه بر ضد طالبان پشتیبانی نمیکند.
محمد اشرف غنی گفت: «من از هیچ مقاومت حمایت نمیکنم اما صدا میکنم که در مسیر که افغانستان روان است، اشتباه است و اگر طالبان همین قسم ادامه دهند، جبهههای دیگر نیز تشکیل خواهد شد چون مردم افغانستان اتحاد دارند.»
اشرف غنی در این گفتوگو خودش را بربنیاد قانون اساسی رییس جمهور برحال افغانستان دانسته است، در حالی که پس از بیرون شدن اش، امرالله صالح، معاون نخست او گفته بود که بربنیاد حکم قانونی اساسی، او سرپرست مشروع ریاست جمهوری است.
اشرف غنی افزوده است: «بر بنیاد قانون اساسی من اکنون نیز رییس جمهور هستم و تا زمانی که مردم افغانستان قدرت انتقال ندهد.»
جاوید سنگدل، آگاه مسایل سیاسی، گفت: «تمام تحلیل و صحبتهای شان دفاعی بود و تلاش میکرد که خودش را بی گناه ثابت کند در حالی مطابق قانون اساسی و قوانین کشور مسوول درجه اول در قبال مردم و ارزشهای کشور بود.»
طارق فرهادی، آگاه سیاسی، میگوید: «غنی نه جنگ را مدیریت کرده توانست و نه صلح.»
پیش از این، افزون به عبدالله عبدالله و حامد کرزی، بیشتر چهرههای سیاسی و مردم افغانستان از شیوه رفتن اشرف غنی از افغانستان انتقاد کرده اند و او را مسوول اوضاع کنونی در کشور دانسته اند.