مسوولان در وزارت اطلاعات و فرهنگ گفتهاند که این وزارت در دو سال پسین از قاچاق بیش از ۱۴۰۰ اثر باستانی به بیرون از کشور جلوگیری کرده است.
بیشتر اثرهای باستانی از ولایتهای کابل، ننگرهار، بغلان و جوزجان به دست آمده است.
خبیب غفران سخنگوی وزارت اطلاعات و فرهنگ به طلوعنیوز گفت: «وزارت اطلاعات و فرهنگ بعد از حاکمیت امارت اسلامی توانسته که به همکاری ارگانهای امنیتی و کشفی از قاچاق ۱۴۶۰ اثر جلوگیری کند و تنها در سال ۱۴۰۲ ما از قاچاق ۱۱۸۲ اثر جلوگیری کردیم.»
به گفتهی مسوولان وزارت اطلاعات و فرهنگ، بیشترین آثاری که به بیرون از کشور قاچاق میشوند، سکههای قمیتی، آثار دوره کوشانیها، آثار دوره اسلامی بهویژه دوره سنگ را در بر میگیرد.
سخنگوی وزارت اطلاعات و فرهنگ افزود: «اثرهای که خیلی در قاچاق آن تلاش میشود، سکههای تاریخی است یعنی آثار کوچکی هستند که انتقال داده شوند. این آثار از دورانی کوشانیها از دورههای اسلامی حتی از دوره سنگ قدیم هستند.»
با این حال برخی فرهنگیان و باستانشناسان میگویند که اثرهای باستانی جزو سرمایههای ملی کشور است و حکومت باید برای حفاظت از آنها بیشتر از پیش تلاش کند.
گل الرحمان قاضی آگاه مسایل فرهنگی به طلوعنیوز گفت: «آثار باستانی نشاندهنده تاریخ افغانستان است. افغانستان یک تاریخ با ارزش پنجهزار ساله خود را دارد و حفظ و نگهداشت آن از جمله ضروریات است.»
معین نشرات وزارت اطلاعات و فرهنگ پیش از این در مراسم گرامیداشت از روز بینالمللی حفاظت از میراثهای فرهنگی گفته بود که رهبر امارت اسلامی دستور داده تا از قاچاق و فروش آثار باستانی و فرهنگی در کشور جلوگیری شود.
دیدگاه تان در این باره