کار شناسان سازمان ملل متحد در پایان نشستی در شهر ژنو میگویند که ممنوعیت دختران از آموزش در افغانستان، توجیهناپذیر است.
آنان در خبرنامه پایانی این نشست از حکومت سرپرست میخواهند تا دروازه مکتبها را در سال تازهی هجری خورشیدی به روی دختران باز کند.
در این خبرنامه آمده است: «در ۲۲ ماه مارچ سال ۲۰۲۳ میلادی، مکتبها باید به روی دختران در سراسر افغانستان بازگشایی شوند. در عوض، به نظر میرسد که برای دومین سال تحصیلی پیهم، دختران نوجوان از ادامه تحصیل منع خواهند شد و این امر افغانستان را به تنها کشوری در جهان تبدیل میکند که دختران و زنان جوان را از رفتن به مکتبهای متوسطه و مکانهای تحصیلات عالی منع میکند.»
کارشناسان همچنان گفتهاند که ممنوعیت دختران از آموزش پیامدهای منفی به دنبال خواهد داشت که جبران آن در چندین دهه دیگر دشوار خواهد بود.
مریم معروف آروین، فعال عرصه حقوق بانوان، در این باره گفت: «در صورتی که امسال هم زنان افغانستان همانند سال گذشته محرومیت و محکومیت را تجربه بکنند، متاسفانه ما شاهد به شدت آسیبپذیر شدن قشری به نام زن در افغانستان از جمله با افزایش ازدواجهای اجباری خواهیم بود.»
همزمان با این، وزارت خارجه قطر از میزبانی نشستی که در آن سرپرست وزارت معارف امارت اسلامی، معاون وزارت خارجه قطر و هیاتی یونیسف شرکت کرده بودند، خبر داده است.
وزارت خارجه قطر در یک خبرنامه گفته است که در این نشست دربارهی چالشهای اقتصادی، زیرساختهای ضعیف، منابع بشری محدود، دسترسی به آموزش برای همه به ویژه دختران، گفتوگو شده است.
در خبرنامه آمده است: «اشتراک کنندگان همچنین بر لزوم تضمین حق آموزش برای همه، ایجاد چشمانداز مشترکی برای مبارزه باچالشها و فراهم سازی فرصتهای آموزشی با کیفیت بالا برای همه دانشآموزان افغان در تمام مناطق تاکید شد.»
در سوی دیگر، ایالات متحده امریکا و آلمان نیز خواهان باز شدن مکتبها به روی دختران در افغانستان شدهاند.
وزیر خارجه آلمان هشدار داده است که کشورش اساسی را ایجاد کرده است تا افرادی از امارت اسلامی که در نقض حقوق زنان دخیل اند، را تحریم کند.
آنالنا باربوک، وزیر خارجه آلمان، گفته است: «ما در حال حاضر، پایهای را در بروکسل ایجاد کردهایم تا برای اولین بار بتوانیم افرادی از طالبان را که مسوول نقض گسترده حقوق زنان هستند، به صورت انفرادی تحریم کنیم.»
توماس وست و رینا امیری، نمایندگان ویژه امریکا برای افغانستان، درتویتهای جداگانه خواهان فراهم شدن زمینه آموزش و کار در سال پیشرو به دختران و زنان شدند.
رینا امیری، نماینده ویژه امریکا در امور زنان و حقوق بشر افغانستان، گفته است: «افغانستان با ثبات و پایدار وابسته به لغو سیاستهای افراطی، مانند منع دختران از رفتن به مکاتب بالاتر از صنف ششم، است.»
توماس وست نوشته است: «بزرگترین امید ما این است که دختران و زنان افغانستان به مکتب و کار بازگردند. مشارکت آنان در جامعه، آینده روشنتری را برای کشور رقم خواهد زد.»
روبینا پویا، دانشجو، به طلوعنیوز گفت: «دروازههای مکاتب و دانشگاهها براساس قواعد شریعت اسلامی به روی طبقه اناث باز شود.»
امارت اسلامی میگوید که تلاشها در زمینه یافتن راهی برای برگشت دختران به مکتب و دانشگاه ادامه دارند.
ذبیح الله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی، گفت: «در این مورد ارگانهای مربوط هستند. بهتر است با آنان تماس گرفته و دیده شود که تا به حال چقدر کار کردند و چقدر توانستند پیش بروند. در عموم موارد تعلیم دختران یک موردی بود که قطعا موقوف است ولی راههای انشاءالله جستجو میشود که پیدا شود.»
حامد کرزی رییسجمهور پیشین و عبدالله عبدالله رییس شورای عالی مصالحه ملی در حکومت پیشین در تویتهای جداگانه پیشرفت کشور را بدون فراهم شدن زمینه کار و آموزش برای زنان و دختران، ناممکن دانستند.